Savcı neye göre dava açar?
Cumhuriyet savcısı bir suç işlendiği sonucuna varırsa, iddianame düzenler ve ceza yargılamasını başlatır. İddianame, şüphelinin, soruşturma sırasında elde edilen delillerle suç ve suçun hukuki konusunu ilişkilendirerek yargılanmasını ister.
Şikayetçi olunca dava açılır mı?
Kovuşturulması ihbara bağlı olan suçlardan dolayı şikâyet hakkına sahip olan kişinin şikâyeti üzerine Cumhuriyet savcısı bizzat soruşturmayı yapıp delilleri toplamak zorundadır; suçun kovuşturulması ihbara bağlı değilse ve yeterli şüphe sebepleri varsa ceza mahkemesine şikâyette bulunmak zorundadır.
Savcı neden kamu davası açar?
Kamu davası, soruşturmayı yürüten savcının, bir suç işlendiğine dair makul şüphe olması temelinde başlattığı herhangi bir ceza davasıdır. Savcılık, kamu davası açma görevini kendisine vermiştir. Savcı, yetkili mahkemeye iddianameyi sunarak kamu davası açar.
Savcı ifade almadan dava açar mı?
Ceza muhakemesinde savcının beyanda bulunmadan ceza muhakemesi açması hukuka ve savunma hakkına aykırı olacaktır. Bu nedenle savcı beyanda bulunmadan ceza muhakemesi açamaz.
Savcı kaç gün içinde dava açar?
Polise ifade verdikten sonra kaç gün içinde dava açılır? Şüpheli ifade verdikten sonra, kendisine karşı dava açma zorunluluğu yoktur. Ancak, ifadeden sonra savcı şüphelinin suç işlediğine ikna olursa, ortalama 3 ila 6 ay içinde dava açar ve dava açar.
Savcı yeterli delil olmadan dava açabilir mi?
Kamu davası açmak için yeterli delil yoksa veya dava açmak için başka bir şart yoksa kamu davası açmak mümkün değildir. Bu durumda delillerin değerlendirilmesi savcının takdirindedir. Şüphelilerin kamu adına dava edilmesine gerek olmadığına karar verilmesi gerekir.
Savcı her şikayete dava açar mı?
Ceza mahkemelerinde şikayette bulunma yetkisi savcılara aittir. Özel kişiler bir suçun mağduru olurlarsa, savcılığa şikayette bulunmaları gerekir. Savcılık daha sonra gerekli soruşturmaları ve incelemeleri yapar ve gerekirse kamu adına suç duyurusunda bulunur.
Savcılık şikayeti kaç günde sonuçlanır?
Şikayetten sonra mahkeme ne zaman gerçekleşir? Savcı şikayet ve delillere dayanarak dava açmaya karar verirse, mahkeme süreci başlar. Dava açıldıktan sonra, mahkeme genellikle 2 ila 6 ay içinde bir duruşma tarihi belirler, ancak bu süre davanın niteliğine ve mahkeme duruşmalarının yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir.
Rahatsız eden birini savcılığa verince ne olur?
Soruşturma açma: Cumhuriyet savcısı delilleri inceleyerek soruşturma açabilir. Cezai işlem: Soruşturma sonucunda, rahatsızlığa neden olan kişiye karşı cezai işlem başlatılabilir. Koruma kararı: Cumhuriyet savcısı, rahatsızlığa neden olan kişinin sizinle iletişim kurmasını yasaklayan bir koruma kararı çıkarabilir.
Savcı her davaya bakar mı?
Cumhuriyet savcısı, hukuk davası açmak için gerekli şartlar mevcutsa dava açmakla yükümlüdür. Cumhuriyet savcısı, müdahil olduğu hukuk davalarında, dava açmak, hukuki yollara başvurmak ve delil toplanması talebinde bulunmak gibi bir tarafın göreviyle ilgili tüm yetkileri kullanabilir.
İlk suçta ceza verilir mi?
İlk suç için ceza verilip verilmeyeceği suçun niteliğine ve bireyin davranışına bağlıdır. Ceza kanunu bazı durumlarda cezayı hafifleten veya tamamen engelleyen unsurlar içerebilir.
Hangi suçlar kamu davasına dönüşür?
Hangi suçlar cezai kovuşturmaya tabidir? Kamu davası açılabilmesi için belirli suçların işlenmiş olması gerekir. Kovuşturmanın kapsamına örneğin, ihmalkar bedensel zarar, cinsel saldırı, basit ama kasıtlı bedensel zarar, güveni kötüye kullanma, yalan yere yemin etme ve kamu düzenini bozma gibi tüm suçlar dahildir.
Savcı kaç günde ifadeye çağırır?
Kişinin zorla getirilmesine karar verilmesi halinde savcının ifade vermeye çağrılması için süre 24 saattir. Kişinin bu süre içerisinde hazır bulunması zorunludur.
Yeterli delil yoksa ne olur?
Sanığın isnat edilen suçtan mahkûm edilmesi için yeterli ve makul şüphenin ötesinde kesin ve inandırıcı delil elde edilememesi halinde, isnat edilen suçun sanık tarafından işlendiği ispat edilmemiş sayılır ve sanığın beraatine, halk deyimiyle “delil yetersizliğinden beraatine” karar verilir.
Savcı beraat isterse ne olur?
Savcının mütalaası beraat yönünde ise sanık veya müdafii mütalaaya itiraz edemez. Savcı mütalaasına dayanarak sanığın cezalandırılmasını isterse, belirtilen süre içinde mahkemeye mütalaaya karşı dilekçe sunularak davanın yazılı savunması yapılır.
Savcı ne tür davalara bakar?
Cumhuriyet savcısı, ceza davasında savcı olarak görev yapan kişidir. Cumhuriyet savcılığı, ceza davasında kovuşturma görevini yürüten ve devlet adına suç duyurusunda bulunan makamdır.
Şikayet ne zaman davaya dönüşür?
Başka bir deyişle, şikâyet hakkı bulunan her kişi için altı aylık zamanaşımı süresi, suçu ve faili öğrendiği veya öğrendiği günden itibaren işlemeye başlayacak; geçen zamanaşımı süresinin diğer hak sahipleri bakımından bir etkisi olmayacaktır.
Hangi suçlarda kamu davası açılır?
Yetkili mahkemelerce görülen kamu davaları, şikayette bulunulması halinde savcılığın şikayet üzerine açabileceği davalardır. Kasten yaralama, cinsel saldırı, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma ve ihmalkarlıkla yaralama gibi suçlar için kamu şikayeti yapılabilir.
Dava açma süreci nasıl olur?
Dava nasıl açılır sorusuna cevaben izlenecek adımlar aşağıda sıralanmıştır. 1) DURUMUN DEĞERLENDİRİLMESİ. 2) ONAYLI VE YETKİLİ MAHKEMENİN BELİRLENMESİ. 3) DELİL VE BELGELERİN TOPLANMASI. 4) DAVA DİLEKÇESİNİN HAZIRLANMASI. 5) MAHKEMEYE BAŞVURU.