Bilirkişiler nasıl seçilir?
Uzman, yetkili makam tarafından resen veya talep üzerine atanabilir. Uzmanlar, bölgesel kuruluşlar tarafından hazırlanan listelerden seçilir. İşin niteliğine bağlı olarak, açıkça gerekçelendirilmesi koşuluyla, birden fazla uzman atanabilir.
Bilirkişi raporu neye göre belirlenir?
Bilirkişi, raporunu hazırlarken, raporun dayandığı somut ve özel nedenleri bilimsel kanıtlara uygun olarak ortaya koymalıdır. Rapor ayrıca, atama makamı ve istinaf ve temyiz mahkemeleri tarafından incelenmeye uygun bir şekilde bilgi ve belgelere dayalı bir gerekçelendirme içermelidir.
Bilirkişi olma şartları nelerdir?
Uzman olmak isteyen kişilerde aranan şartlar ise; hukuki ehliyete sahip olmak, 25 yaşını doldurmuş olmak, alanında en az 3 yıllık deneyime sahip olmak, Devletin suçlarından herhangi birini veya birkaçını işlememiş olmak, disiplin cezası nedeniyle kamu görevinden çıkarılmamış olmak.
Bilirkişi neye göre karar verir?
MADDE 279 – (1) Mahkeme, bilirkişinin oy ve görüşünün yazılı veya sözlü olarak açıklanmasına karar verir. (2) Raporda, tarafların adları ve soyadları, bilirkişinin görevlendirildiği konular, gözlem ve incelemeye konu olan esaslı vakıalar, varılan gerekçeler ve sonuçlar, bilirkişiler arasında, nedeni aşağıda gösterilen veya aşağıda gösterilen şekilde uyuşmazlık varsa, bu uyuşmazlığın gerekçesi ve sonucu belirtilir.
Hâkim bilirkişiyi nasıl seçer?
Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 276. maddesine göre hukuk yargılamasında: 1) Tarafların anlaştıkları bir kişi varsa, hâkim o kişiyi bilirkişi olarak atar. Taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa, bilirkişi hâkim tarafından re’sen seçilir.
Bilirkişi ücretini kim öder?
Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.
Hâkim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?
HMK m. 266 vd. Maddeler uyarınca, çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde, hâkim bilirkişinin oy ve görüşünü dikkate almaya karar verir. Bilirkişi görüşü hâkimi genellikle bağlamaz.
Bilirkişi ücreti ne kadar?
Ücret tarifesi: İcra ve iflas daireleri ile satış dairelerindeki çalışmalar için 1100,00 TL, hukuk ve icra ceza mahkemelerindeki dava ve çalışmalar için 1100,00 TL, asliye hukuk mahkemelerindeki dava ve çalışmalar için 1820,00 TL. İş ve kadastro mahkemelerinde görülen dava ve işler için 1460 TL.
Bilirkişi raporunu kim talep eder?
Kanunda bir uzmana danışma zorunluluğu öngörülmemişse, bir uzmana danışmak yargıcın takdirindedir. Ancak, Yargıtay, kanunda geçen “çözümü özel veya teknik bilgi gerektiren durumlar” ifadesini geniş yorumlayarak yargıcın hemen hemen her konuda bir uzmana danışması gerektiğini hükme bağlamıştır.
Kimler bilirkişi olabilir?
Uzman olmak isteyen herkes, uzmanlaştığı alanda uzun yıllar eğitim almış olmalıdır. Ayrıca tıp veya mühendislik gibi mesleki bir kuruma katılımın zorunlu olduğu alanlarda, uzman olmak isteyen kişinin uzmanlık alanında bir sertifikaya sahip olması beklenir.
2024 yılı bilirkişi başvuruları ne zaman?
Başvuru Tarihi: Listeye eklenerek bilirkişi olarak görev almak isteyenlerin başvuruları 27 Aralık 2024 Cuma günü mesai saatleri sonrasında sona erecektir. Bu tarihten sonra İl Müdürlüğümüze ulaşan dilekçeler dikkate alınmayacaktır.
Bilirkişi raporu kaç ay sürer?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 274. maddesinin 1. fıkrasında şöyle denilmektedir: “Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu atayan mahkeme, süreyi, uzatmanın nedenlerini belirterek en fazla üç ay uzatabilir.”
Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?
Buna göre taraflar, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişi raporunun yayımlandığı tarihten itibaren iki hafta içinde tamamlanmasını isteyebilirler; tereddütte kalan hususlarda mahkemeden bilirkişi görüşünün alınmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.
Bilirkişi raporu e-devlette görünür mü?
Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden e-imza veya m-imza kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.
Bilirkişi kim belirler?
Bilirkişi, bölge mahkemelerinin görev alanına göre bölge bilirkişi kurulunca bilirkişi listesinde yer alan kişiler arasından seçilir.
Kimler bilirkişi olabilir?
Uzman olmak isteyen herkes, uzmanlaştığı alanda uzun yıllar eğitim almış olmalıdır. Ayrıca tıp veya mühendislik gibi mesleki bir kuruma katılımın zorunlu olduğu alanlarda, uzman olmak isteyen kişinin uzmanlık alanında bir sertifikaya sahip olması beklenir.
Bilirkişiler ne kadar ücret alıyor?
Bilirkişilere ayrıca sulh ceza mahkemelerindeki çalışmaları için 1100 lira ödenir. Bilirkişilere ilk derece hukuk, ceza, idare ve vergi mahkemelerindeki işlemler ve bu mahkemelerde yapılan çalışmalar için 1820 lira ödenir; aile, iş ve kadastro mahkemelerindeki çalışmalar ve davalar için 1460 lira ücret ödenir.
Bilirkişi ataması nasıl olur?
MADDE 268 – (1) Bilirkişiler, bulundukları bölge mahkemesinin Adlî Yargı Komisyonlarınca, her yıl düzenlenecek listelerde yer alan kişiler arasından seçilir.
Bilirkişi olmak için hangi bölüm?
Bu başvurularda Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen “Mesleki Yeterlilik Belgesi”ne sahip olanlara öncelik tanınacaktır. 1- 6754 sayılı Bilirkişiler Kanunu’nun 10 uncu maddesi ve Bilirkişiler Yönetmeliği’nin 38 inci maddesi uyarınca bilirkişi olarak kabul şartlarını taşımak. Mühendislik Bölümü mezunu olmak.